Tinna Anghel

sdr

#autor2022

Tinna Anghel (n. Cristina Anghel) s-a născut în anul 1998 în orașul Târgoviște, având domiciliul în localitatea Râncaciov, aflată la o distanță de aproximativ 17 km de municipiu. A urmat școala generală Coresi din Târgoviște, apoi cei patru ani de liceu la Colegiul Național „Constantin Carabella”, la profilul real de matematică-informatică.

Pasiunea pentru lectură a descoperit-o în jurul vârstei de 12 ani, la îndemnul surorii ei de a citi o carte fantasy. Acesta a rămas de atunci unul dintre cele mai îndrăgite genuri literare ale sale, pe lângă science-fiction sau cel polițist.

Pe parcursul liceului a descoperit poezia, prin operele lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga. Deși nehotărâtă în a-și expune propriile creații lirice, a avut ocazia de a publica în revista online Cultura de sâmbătă, sub îndrumarea domnului profesor și scriitor Ionuț Cristache. Textele ei reprezentau poezii pe tema naturii, a cunoașterii de sine sau a prieteniei, dar și eseuri literare pe diverse tematici sociale.

În anul 2017, pasiunea pentru scris a împins-o să depășească granița poeziei către proză, cu romanul scurt „Amintiri din praf de zgură”, publicat în 6 capitole în același supliment cultural online.

Ulterior, drumurile au purtat-o către București, unde a urmat cursuri universitare în cadrul Academiei de Studii Economice, în Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE), obținând în 2020 diploma de licență în domeniul Informatică Economică.

Cu toate acestea, IT-ul nu a reușit niciodată să o depărteze de ceea ce înseamnă arta de a scrie. În anul 2019 semnează sub pseudonimul Tinna Anghel volumul său de debut de poezii, intitulat „99 de piese din Multivers”, publicat la Editura Absolut din București. Acesta reprezintă o exteriorizare a gândurilor și impresiilor despre ce înseamnă a trăi, a fi în relație cu oamenii, natura, universul ce o înconjoară, fiind scrise într-o manieră modernistă, dar înglobând elemente simboliste și romantice.

Anul 2020 a reprezentat un alt pas pe drumul literar, deoarece a semnat alături de alți 14 participanți în prima antologie a Noii Generații de Scriitori, intitulată „Crăciunul cu suflet de copil”. Aici, a contribuit cu balada „Pe urmele lui Moș Crăciun”, ce povestește aventurile unei fetițe către țara cadourilor, pentru a aduce zâmbetul pe buze și unui copil din satul său natal.

Literatura și scrisul se împletesc și cu pictura, un hobby relativ nou pentru ea. Preluând inspirație din arta naturală a realității înconjurătoare, Tinna încearcă să transforme prin culoare și cuvinte ceea ce percepe cu simțurile proprii și să transmită mai departe imaginile și sensurile redescoperite.

Tinna și-a continuat studiile la programul de masterat E-Business din cadrul CSIE, dar paralela IT-artă continuă neîntrerupt în viața sa, mărturie fiind prezența sa și în cea de-a treia antologie a Noii Generații de Scriitori.

%d bloggers like this: