Despre

Ai citit sau ai vrea să citești cartea? Aici ai o scurtă poveste despre cum a luat formă lumea Vicontelui Verenței Pierdute…

Nu numai copii, cât și adulții doresc din când în când să evadeze într-o lume fantastică, să cunoască regulile ce stau la baza unui alt univers și să cunoască personaje fascinante.

Basmul – o poveste transmisă oral din generație în generație până cineva a pus-o pe hârtie – stă la baza literaturii românești. Este o specie literară fantastică ce se întinde doar pe câteva zeci de pagini, are pilde comprimate și eroi stereotipici. Basmul este o lectură plăcută și scurtă, însă cititorul modern caută să cunoască lumi mai vaste și să întâlnească personaje complexe care, de preferință, întreprind foarte multe aventuri.

Cititorul modern caută să citească serii de cărți. Tinerii de acum 50 de ani s-au delectat cu seria Cireșarii, o capodoperă ce găsește fani și în zilele de astăzi. Seria Harry Potter este unul din zecile de exemple de succes ce au apărut în ultimii ani, însă niciuna nu are specific românesc.

Am amintit de cărțile lui J.K. Rowling pentru că ele m-au impresionat de la vârstă de 11 ani. Ele m-au făcut să îmi inventez o nouă lume, care se expansioneaza pe zi ce trece.

La 13 ani, în timpul vacanței de Crăciun 2003, am început să scriu Vicontele Verenței Pierdute (VVP) pe un caiet dictando A5. Am scris aproape un caiet întreg, ajungând undeva pe la jumătatea romanului. Iustinian trăiește într-un orfelinat. Într-o zi primește un mesaj de la un vultur în care i se spune că este vrăjitor. Iustinian purcede spre o școală de magie din munți, călătorind cu un tren invizibil. La școală întâlnește varcolaci și vampiri. Sună familiar?

Peste jumătate de an, după ce am dat examenele din clasa VIII-a, am început să rescriu VVP. Ceea ce a rămas original din prima încercare este descrierea castelului din Măgura Neagră, o imagine care mi-a apărut în minte ca prin minune. Acel pasaj nu este impresionant pentru cineva care face cunoștință pentru prima oară cu lumea VPP, însă relatează cum s-a schimbat castelul din acea noapte tragică, noaptea care a marcat destinul nu numai a celor două personaje principale ci a întregii Valahii. Iustinian nu mai trăiește la orfelinat, ci duce o viață fericită alături de unchiul sau la malul marii, mergând la vânătoare de potârnichi și molfăind plăcinte cu mere. Un vultur-mesajer îi vizitează, dar mesajul nu e pentru Iustinian.

VVP nu e Harry Potter și nu am vrut să fie. VVP este un Fantasy românesc, lucru ce a fost observat de către cititorii beta-testeri.

Valahia Unită, lumea mea imaginară, este o versiune fantastică a României Mari iar acțiunea se desfășoară într-un timp asemănător Evului Mediu Târziu. De ce? Sunt înnebunită după geografia și istoria țării mele iar ideea unei Românii Mari cred că este în inimile tuturor românilor. În romanul meu, acest lucru este posibil. Valahii sunt puternici, iscusiți, patrioți din cale-afară – și zboară pe dragoni.

În Valahia, dragonii nu sunt pur animale fantastice iar dragonii personajelor principale nu au rol de companioni, gen Toto (Vrăjitorul din Oz) sau Patrocle (Dumbravă minunată). Aceste animale au un rol important în viața și cultura valahilor, fiind folosiți în scop militar, ca mijloc de transport și ocazional ca animale de povară.

Dragonii sunt printre puținele elemente fantastice în lumea VVP. Iustinian nu e vrăjitor și nu merge la o școală de magie. Iustinian vrea să devină soldat și de aceea merge la o școală militară. Cum ajunge acolo, ce face la acea școală și pe cine întâlnește veți afla în carte.

Vă informez de pe acum că lumea VVP este vastă și abundă de personaje, fiecare având o personalitate aparte, românească.

Dar de ce Vicontele Verenței Pierdute? Ce este o Verență? Nu vreau să vă stric suspansul, așa că vă invit să descoperiți singuri căutând cărți.

Cei care ați citit cartea, vă invit să împărtășiți impresiile voastre . Volumul II va apărea în curând!

Celor care încă nu au citit, le urez lectură plăcută și le amintesc ideea de bază a seriei.

Au trecut 10 ani de la Revoluția ce a unit ținuturile valahe. Acum, în Valahia domnește pacea însă totul are să se schimbe. Un criminal nebun evadează din închisoare, creaturi mistice colindă țară iar capitala de scaun este plină de dușmani ai coroanei. Stabilitatea țării este în mâinile lui Iustinian Mojic, un țăran de 10 ani și Lilianei Venin, o Zburătoare adolescentă.

Volumul I, Lumina lui Trodheim pune baza universului VVP și introduce personajele principale.

În urmă cu 10 ani, valahii au detronat viconții într-o revoluție sângeroasă și au unit toate ținuturile valahe sub un singur rege. Acum domnește pacea, însă liniștea țării este perturbată de evadarea unui criminal nebun.

Iustinian Mojic este un băiețel isteț de 10 ani care trăiește cu unchiul său, Boromir, la malul mării. El dorește să zboare pe dragoni și vrea să se înscrie că student la academia de Zburători din apropiere, însă unchiul său este reticent. Din motive neînțelese de copil, Boromir îl trimite la SanteVel, o altă cetate de Zburători, din munți. Acolo băiatul leagă noi prietenii și în sfârșit învață să zboare pe dragoni!

Liliana Venin este o Zburătoare rebelă de 16 ani și are o gașcă de băieți care îi țin hangul. Comportamenul ei dubios le face griji profesorilor ei, însă niciunul nu bănuiește câte reguli încalcă. Pentru că aceasta este cea mai iscusită Zburătoare, Iustinian devine admiratorul Lilianei și vrea neapărat să facă parte din anturajul ei. O premoniție îi face pe amândoi să creadă că între ei există o legătură misterioasă și se apucă să cerceteze, apelând chiar și la Platoul lui Trodheim.

Criminalul evadat dă târcoale SanteVelului. Care studenți vor da nas în nas cu el? Și cine este Vicontele Verenței Pierdute?

Vă mulțumesc de atenție și de interesul acordat cărților VVP.

Sper ca împreună să dezvoltăm lumea Valahiei Unite!

A voastră,

Laura Știrbu

 

(mai multe despre autoare)

%d bloggers like this: