Salut dragii mei Magi și Zburători!
Pentru că mulți fani m-au întrebat despre CUM am scris cartea și CUM mi-au venit ideile pentru VVP, am hotărât împreună cu ei să vorbesc despre CUM SE SCRIE O CARTE în general, folosind multe exemple din seria VVP și alte opere literare.
Adevărul este că NU există o rețetă unică pentru a scrie, pentru că scrisul – de fapt orice proces creativ, este individual și personalizat. Fiecare artist are stilul său, fie că e vorba de scris, pictat, sculptat, ș.a. În lumea artiștilor se vorbește despre VOCEA CREATIVĂ, adică ce te diferențiază de ceilalți. Dacă 10 artiști studiază de pe acceași carte de CUM SĂ…, vom avea la final 10 stiluri complet diferite. Unele opere vor fi slabe, altele mediocre și doar câteva excepționale.
ARTA cere sacrificii și dedicare. Multe resurse vor fi investite într-un singur proiect, care până la urmă poate eșua. Obstacolele întâlnite, plus dezamăgirile trăite, pot demoraliza un artist.
ÎNSĂ un artist adevărat nu va înceta niciodată să fie un artist. Cândva, unul dintre proiecte va reuși. Unii își descoperă talentul târziu, la 50, 60, 70 de ani, dar asta nu înseamnă că satisfacția este mai mică.
AȘA CĂ: VOI VĂ PUTEȚI ABANDONA VISUL, DAR EL NU VĂ VA ABANDONA NICIODATĂ. Cândva, microbul artistic vă va reinfecta și nu veți avea de ales decât să lăsați boala să se manifeste.
Eu vă împărtășesc din experiența personală și sper că o să vă placă.
În articolele viitoare, toate însoțite și de un video pe youtube (la sfârșitul articolului), voi răspunde la întrebările tinerilor scriitori, care se confruntă cu primul lor proiect de anvergură: ROMANUL. Nu voi ține un curs avansat, ci voi oferi sfaturi pentru începători, care sunt valabile și pentru alte opere în proză (nuvela, drama, ș.a.). Scopul acestui mini-proiect este de a ajuta, de a motiva și de a ambiționa mulți scriitori tineri care se tem să dea o șansă scrisului.
În prima parte a mini-cursului de scris (lecțiile 1-6), o să dau câteva sfaturi simple despre structurarea procesului creativ și definitivarea manuscrisului, urmând ca, în a doua parte (lecțiile 7-10), să vorbesc despre perfecționarea stilului de scris, pentru că asta ne dorim pe termen lung, ca opera pe care o publicăm să reprezinte cea mai bună lucrare a noastră – în momentul respectiv.
Eu sunt un scriitor tipic, adică m-am apucat să scriu ”din burtă”. Nu am știut că există anumite reguli. Am rămas șocată să aflu că unii merg la facultate pentru a învăța teoretic această deprindere. Aceștia sunt scriitori atipici, adică prima oară au învățat CUM să scrie conform unui șablon, înainte să înceapă propriul proiect. Chiar dacă știu toate regulile, nu înseamnă că toți scriu excepțional, așa că nu vă faceți griji dacă nu ați făcut astfel de cursuri. Talentul este baza, iar munca continuă sunt cărămizile piramidei spre succesul ca artist.
Scriu de mulți ani, în mai toate speciile literare, dar pasiunea mea este ROMANUL.
Ca începător, eu nu am avut problema cu care se confruntă mulți scriitori tineri, subiect care constituie tema Lecției 1: cum încep proiectul meu?
Mulți au o idee de roman, dar nu știu unde să înceapă. Brusc, realizează că este foarte greu să își facă ordine în idei, iar acest lucru duce la amânarea proiectului sau la anularea sa.
Nu îți fă griji! Sunt aici să te ajut! Mai jos găsești regula de aur! După asta, o să fii expert!
Nu, nu te trezești într-o dimineață, scrii niște pagini și ești încoronat cel mai bun scriitor al lumii!
Dacă asta îți e chemarea (Yer a wizard writer, Harry!), scrie orice, oriunde (aici articol despre cum și când scriu autorii faimoși). Ia un caiet și scrie ce vrei: poezii, idei, început de roman, rime, bancuri, fă desene sau scheme. Scrisul pentru începători nu e un JOB, e cea mai pură expresie de creativitate. Talentul se antrenează. Creierul trebuie să facă o legătură între creativitatea nepalpabilă și coala de hârtie, așa că repetă exercițiul.
Asta e prima lecție și prima temă: dacă ai o idee de roman, începe romanul. Dacă la un moment dat te blochezi, e totul perfect! Înseamnă că mai trebuie să antrenezi talentul. Important e că ai început și ești deja mai bun decât altul care nu a făcut așa ceva în viața sa.
Unde te grăbești? Nu trebuie să publici prima carte în 2 zile! Ai tot timpul din lume. Poate publici la anul. Sau poate în 5 ani. Sau poate te lași de scris, pentru că descoperi altă pasiune. Sau poate renunți la scris, urmezi altă pasiune, dar te reîntorci la scris și publici peste 40 de ani.
Mulți scriitori experimentați au zeci de romane începute, dar nefinalizate. Ba chiar au romane terminate, dar care nu vor vedea niciodată raftul unei librării, pentru că autorul nu consideră că manuscrisul are calitatea dorită.
Prima carte publicată de un scriitor nu e neapărat prima carte scrisă, însă dacă nu scrii, nu o să ai ce publica. Logic?
Scrisul pentru începători trebuie să fie FUN.
Greul, de fapt, începe după ce scrii SFÂRȘIT.
Prima carte nu este, de obicei, cea mai bună muncă a ta. Poate nici a doua. Poate a 10-a te va ridica la rangul de scriitor experiementat!
Muncește, muncește, muncește! MOFSS!
În video aflați cum am început să scriu VVP și cum s-a schimbat seria în anii înainte de a publica varianta finală.
Vizionare plăcută!
Cu drag,
Laura