Cum scriem o carte, Lecția 2: Ce fel de scriitor sunt? (+video)

(video la sfârșitul articolului)

Salut dragii mei Magi și Zburători!

Mulțumesc pentru abonarea pe Youtube, îmi pare bine că vă sunt de folos sfaturile mele 🙂

Înainte de a trece la lecția 2, vreau să fac o mică recapitulare din lecția 1, pentru că unii dintre voi ați sărit prin mesaje direct la SFÂRȘIT – când și cum public?

Să ne reamintim de bazele acestui curs, de ”mantrele” care ne vor ghida procesul creativ toată viața de scriitor.

emc2

Recapitulare

  • MOFSS – suni la editură și…? ei nu pot să te ajute, dacă nu ai manuscrisul; IDEILE din capul tău nu se publică; așa că revino la scris.
  • Graba strică treaba – ăsta e un proverb românesc și se înțelege de la sine la ce mă refer, nu?
  • Primul proiect NU este mereu egal CU publicarea – odată ce finalizezi un proiect, nu te obligă nimeni să publici; mai așteaptă, începe alte proiecte; poate, în timp, îți vin idei cum să îmbunătățești munca ta;
  • Perfecționare – în legătură directă cu toate punctele de mai sus: tehnica ta de scriere se îmbunătățește în timp; nu ar fi mai bine să publici mai târziu, după ce ai învățat nu numai cum să scrii mai bine, ci și când ai o experiență mai mare de viață? începe ACUM; continuă; o să simți când ești pregătit să ieși în față ca scriitor.
  • Tema – ți-ai făcut tema propusă în prima lecție? este un exercițiu rapid de creativitate, pe care un scriitor experimentat ți-l rezolvă într-un minut; ia acum 10 minute și rezolvă tema; o să fii surprins de tehnica ta instinctivă și de rezultat!

Tot vorbim de MANUSCRIS și SCRIITOR, dar nu prea știm ce sunt acești termeni. Haideți să discutăm al doilea cuvânt pe larg în Lecția 2 🙂

lectia 2

SCRIITÓR2, -OÁRE, scriitori, -oare, s. m. și f. 1. Autor de opere literare; prozator, poet, dramaturg. (dex.online)

Oricine poate scrie. DAR îți trebuie ceva ca să devii scriitor. Artistul are neapărat o muză/zână/pitic pe creier, care îl determină să creeze opere de artă. Unii au o muză mai mare decât alții sau au mai multe zâne în arsenal. Fără această magie, e imposibil să ai o carieră durabilă ca artist. Unii pot să picteze. Alții sunt buni la matematică.

Tu ești artist?

Nu trebuie să răspunzi acum la întrebare. Fiecare își va da seama singur ce îl pasionează. Cine știe, poate ești un matematician care pictează.

După cum v-ați dat seama, nu există un singur tip de scriitor.

TU ești unic. TU ești tipul tău de scriitor. Vocea ta îți este personalizată, iar asta te face special și te diferențiază de alții în fața cititorilor.

Deși avem milioane de tipuri de scriitori, toți se împart în 2 mari grupe, care oricum se intersectează non-stop.

pantser.png

Pe de o parte, avem PLANIFICATORUL, arhitectul sau PLOTTER în literatura engleză. Acest scriitor face deja planul romanului înainte să scrie prima propoziție. Are liste cu personaje, știe exact ce o să se întâmple, s-a documentat până în lună și în stele cu privire la subiectul abordat. Are toate cărămizile înainte să se apuce de treabă și nu deraiază de la plan decât în circumstanțe extraordinare. Dacă are și multă magie, atunci o să poată să construiască o casă stabilă cu acele cărămizi.

Avantaje: nu se pierde în poveste; structura e logică; punctele culminante sunt plasate bine; cartea poate fi scrisă repede; are rar writing slump, DACĂ e experimentat; folosind același tipar, poate scrie serii întregi (de ex. romanele polițiste, romanele de dragoste) DAR se pretează cel mai bine la romanele stand alone; se editează RAR în mod masiv; acțiunea e deseori SIMPLĂ cu un SINGUR personaj principal, deci ușor de urmărit de către cititori.

Dezavantaje: riscul de a fi previzibil, pentru că deciziile planului original sunt luate pripit; riscul de a crea o poveste necredibilă, forțând universul să se așeze după un plan prestabilit; riscul de a avea personaje și acțiune superficială, lipsită de detalii.

VEDETĂ PLOTTER: J. K Rowling!

Pe de altă parte, avem VISĂTORUL, grădinarul sau PANTSER în literatura engleză. Acest scriitor începe cu o singură idee și o lasă să se dezvolte de la sine, ca un grădinar care plantează o sămânță și așteaptă să încolțească/înflorească/să dea fructe. Nu prea se gândește la următorul pas, scenele îi vin aleatorii în minte. E ca și cum iei personajul tău de mână și pornești printr-un labirint. De abia când cotești dreapta, vezi ce te așteaptă: un monstru sau o prăjitură? Continui sau e dead end? Scriitorii aceștia scriu cu predilecție FANTASY și SF.

Avantaje: BONUS de originalitate; detalii impresionante; lumi imaginare vaste; personaje diverse, complicate; acțiune fluidă, neforțată, credibilă;

Dezavantaje: structura poveștii are riscul de a fi atipică, complicată, cu poate prea multe arcuri narative, multe personaje; risc de a întrerupe/ de a nefinaliza multe arcuri narative; risc mare de writing slump sau de a abandona proiectul; autorul se poate pierde în detalii și are nevoie personal de materiale ajutătoare (hărți, liste cu personaje, liste cu evenimente, arbori genealogici); DES avem parte de editare masivă.

VEDETĂ PANTSER: STEPHEN KING!

Vorbind de cele două vedete amintite, v-ați fi gândit că ei sunt astfel de scriitori? Doar apar multe contradicții: J.K. Rowling e arhitectă, dar scrie fantasy, S. King e grădinar, dar scrie romanele sale foarte repede și foarte bine, fără mari editări. AICI intervine experiența și contopirea acestor două mari modalități de a duce la capăt un proiect.

BONUS: J. R. R. Tolkien a fost grădinar!

ÎNCEPĂTORUL va fi preponderent visător și va căpăta skill-uri de arhitect odată cu timpul. Fără să fie visător, un arhitect nu va putea da originalitatea necesară operei sale așa de bine structurată.

După ce scrii câteva zeci, sute de pagini din povestea ta, o să îți dai seama ce tip de scriitor ești la început și ce tip de scriere abordezi preponderent.

În teorie avem 4 mari stiluri de scriere.

 

still.png

Dacă scrii o poveste, clar că vei folosi stilul narativ combinat pe alocuri cu descrierea. Rar apar fragmente persuasive (poate mai des în nararea la persoana I) sau fragmente expozative (uneori apare ca descriere în poveste, când se explică în detaliu cum funcționează anumite aparate, de ex. în SF).

Tu cum narezi? Rigid? Dulce? Cu metafore? Folosești multe epitete? E important dialogul sau mai degrabă pui accent pe acțiune? Oricum le combini, rezultatul trebuie să fie armonios, iar fiecare element trebuie să aducă un BONUS poveștii. Dacă dialogul tău de două pagini se poate rezuma într-un fragment de acțiune sau descriptiv, e la latitudinea ta dacă vrei să comprimi narațiunea sau să o lași laxă. Vorbim de aceste aspecte la lecția de EDITARE.

Cartea e scrisă la persoana I sau la a III-a? De ce? Cum se schimbă feeling-ul poveștii când modifici acest detaliu? Să nu crezi că dacă scrii la persoana I acțiunea e mai intensă pentru cititor. E MIT! Fă un exercițiu pe tema propusă la lecția 1 și o să vezi imediat diferențele. Unele povești TREBUIE scrise la o anumită persoană, pe când mesajul altora este nuanțat diferit în funcție de perspectiva narativă.

Cine e ”Dumnezeu” în povestea ta? Tu? Nimeni? Sau poate ești demi-zeu? Mă refer aici la diferențele dintre autorul omniscient/omniprezent, creditabil/necreditabil ș.a. Tu știi deja tot ce se întâmplă în universul imaginar sau descoperi lumea doar cu ajutorul personajului principal?

La toate acele întrebări poți răspunde doar după ce ai scris; mult; doar după ce ai scris mult. Clar că vei jongla cu multe variante, în funcție de proiect, însă experiența îți va dicta CE fel de scriitor vei fi în acea situație particulară.

SCRIIND, vei dezvolta o rutină. Vei afla unde îi place zânei tale să petreacă timpul, dacă preferă să bea ceai sau cafea atunci când scrii, dacă e fan caiet de notițe sau e obsedată de laptop. NUMAI nu pierde vremea încercând să îți găsești o rutină perfectă ca începător. MOFSS! Prima oară MOFSS!

timeclock.png

Unii autori scriu doar dimineața. Alții sunt doar seara creativi. Chiar dacă suntem în epoca laptopurilor, sunt încă autori care preferă mașina de scris sau caietul simplu. Câțiva își fixează deadline de cuvinte sau pagini zilnic, săptămânal sau lunar. Există autori care scriu 3 luni pe an și 9 luni fac altceva. Indiferent de aceste detalii, MOFSS!

Bineînțeles că există diferențe mari în procesul de scriere când vine vorba de tipul de proiect. Uneori ai nevoie de ajutor (de ex. grafician). Alteori nici măcar nu e necesar să fii foarte creativ (non-ficțiune). Dacă ești poet, teoretic nu există EDITARE la opera ta. În video o să vorbesc în detaliu despre roman și nuvelă, iar despre restul tipurilor de opere literare voi aminti câteva caracteristici speciale.

stilsc.png

De asemenea, în video aflați și ce fel de scriitor sunt eu, ce am învățat despre stilul meu de scriere în ultimii ani și cum mi se schimbă automat stilul în funcție de proiect.

Vizionare plăcută! Nu uitați de LIKE la articol și abonare la newsletter, pentru a primi înștiințări VVP! Ne auzim pe Youtube și Instagram cu impresii!

mofffs.png

Cu drag,

Laura

Published by Dr. Laura S. Götz

Gynaecologist, transformational therapist and international author. I enjoy passing on prescriptions for a happy life!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: