VVP

Povestea primilor Viconți

Acum 245 de ani, Valahia Unita era formata din 54 de voievodate.

Voievodatele s-au ajutat intotdeauna intre ele, atat economic cat si militar, la baza colaborarii stand mereu casatoriile intre familiile domnitorilor.

In primavara anului 7192, o molima devastatoare a decimat peste o treime din populatia valaha. Mai mult, tarile dusmane au profitat de slabiciunea voievodatelor si au invadat granitele.

A fost o vreme grea pentru valahi.

Deznadajduiti, voievozii s-au strans in fata portilor Turnului-de-Fildes si au implorat Maestrul Luminat sa aiba mila de popoarele lor.

Maestrul, infatisandu-se lor sub forma unei mandre falnice, le-a promis bunastare, insa cu o conditie sub forma unei ghicitori:

De pesta si de vrajmasi veti scapa doar prin focul iadului! Uniti-va sub cei noua Sori si veti fi mantuiti!

Voievozii si cei mai intelepti dintre Magi s-au sfatuit la poalele Turnului trei zile si trei nopti, incercand sa dea de cap ghicitorii. Nedumeriti, au mai batut o data la portile cetatii, insa nu au mai fost primiti de mandra falnica. In schimb, o fetita cu fata de inger i-a intampinat in ceas de noapte, cand rugaciunile lor de peste zi amutisera.

Fetita le zise:

Cand o fi luna noua in Cuptor, dati-va fii pe mainile Diviei. Cei de scapa vor fi Sorii vostri, stapani peste vlahi cu numele vostru.

Desi unii domnitori scuturara din cap, cei mai treji intelesesera ordinul venit din partea Maestrului Luminat. Intr-o saptamana, in noaptea din Iulie cand avea sa fie luna noua, voievozii trebuiau sa isi trimita fii in Tunurile Diviei, o retea de labirinte intortocheate din munti, din care putini se mai intorceau cu viata.

Un voievod a refuzat, la plansetele muierii. Apoi a urmat al doilea. Apoi al treilea. Si asa mai departe, pana cand in urmatoarea zi voievozii, cazand de comun acord sa ceara alta intocmeala, batura a treia oara la portile Turnului. De data aceea a iesit o bunica batrana, ghebosata de vreme si care s-a proptit de un toiag cand le-a vorbit:

De nu vreti sa varsati sangele vostru, varsati sange de strain. Cei noua Sori se vor scalda in focul din Mildin si vor fi stapani peste vlahi cu numele lor.

Dupa ce se mai povatuira o data, toti voievozii fura de acord cu propunerea Maestrului Luminat. Au dat sfoara in tara, promitandu-le flacailor cutezatori mainile celor mai frumoase fete de nobili si scaunele noilor regate.

Vitejii s-au strans cu sutele la bazele Semenicilor Mijlocii in cea mai calduroasa noapte a lui Cuptor, cand pe cer nu se vedea luna, si au indraznit sa intre in Tunurile Diviei.

Voievozii s-au indreptat spre raul Mildin, rau ce izvoraste din inima muntilor Semenicii Mari si strabate tara trecand si prin muntii Seminicii Mici, unde formeaza Defileul Dragonilor, cunoscut ca si Focul Mildinului. In preajma defileului au poposit domnitorii nostri, unde au asteptat zile in sir ca sa apara vreun flacau din munti. Nimic.

Apoi, in zorii primei zile din Gustar, muntii au rasunat naprasnic, facand pamantul sa se cutremure. Noua dragoni fiorosi zburara in defileu, fiecare condus de catre un flacau voinic. Flancati de dragoni, feciorii si-au cerut rasplata.

Uluiti de fapta si inspaimantati de dragonii care pareau a fi controlati fara cristale, voievozii se induplecara si, rand pe rand, ii recunoscura pe cei noua viteji ca fiind stapanii lor. Voievozii au ramas boieri pe pamanturile lor, insa acum trebuiau sa se inchine altora.

Nimeni nu stia insa cum sa imparta 54 de voievodate in noua, asa ca tot alaiul s-a infatisat din nou Turnului-de-Fildes. De data aceea nu veni nimeni la porti, ci Sorii fura lasati sa intre in cetate, unde fura unsi de Maestrul Luminat ca viconti ai Turnului. Sub ochii Maestrului si-au impartit pamanturile dupa bunul lor plac.

  • Aaron, abilul, a luat cele 4 voievodate de la Marea Nocturna si a format Aquinoxul.
  • Domian, desteptul, a luat cele 6 voievodate la vest de Defileul Mildinului, domnind peste Tiharhul-de-Sus.
  • Eon, eliberatorul, a luat cele 5 voievodate din Nord-Vest, fiind viconte peste Nem.
  • Hifocle, harnicul, a luat cele 6 voievodate din centru, devenind vicontele Imcipiului.
  • Nicolae, neinduplecatul, a luat cele 5 voievodate la est de Defileul Mildinului, fiind viconte peste Semplak.
  • Ovidius, oachesul, a luat cele 9 voievodate din Est, domnind peste Regalo.
  • Palinur, placutul, a luat cele 5 voievodate din sud-vest, fiind vicontele Tiharhului-de-Jos.
  • Sebian, sfatuitorul, a luat celelalte 7 voievodate din centru, devenind conducatorul Menuitului-de-Nord.
  • Xantip, xenofilul, a luat cele 7 voievodate din sud, domnind peste Menuitul-de-Sud.

Proaspat unsi ca viconti si insurati cu cele mai istete copile de voievozi, cei noua viteji s-au indreptat spre granitele ocupate, urmati miraculos de o armata de dragoni. Cu ajutorul dragonilor, vicontii au trecut prin foc dusmanii si de atunci nimeni nu a mai cutezat sa cucereasca pamanturile valahilor.

 

Perioada de timp in care o anumita familie de viconti a condus un tinut se cheama Verenta.

Fiecare viconte a condus dupa propriul lui plac, la fel si fii lor. Insa unii nu au avut niciodata fii, ci fiice, pe care au trebuit sa le marite cu fii altor viconti. Astfel au fost Verente care au apus, in locul lor instaurandu-se o noua Verenta. Nicio Verenta originala nu a rezistat trecerii timpului.

Odata cu Revolutia ce s-a incheiat in 7337, vicontii care au supravietuit au fost trimisi sa traiasca in exil, doar unuia fiindu-i permis sa ramana si sa conduca in Casa Guvernului. Vicontii din exil au fost deposedati de avere, insa nu galbenii sau pamanturile sunt cele mai de pret posesii ale unui viconte, ci puterile mistice ce le permit sa controleze dragonii fara ajutorul cristalelor. Fiecare familie de viconte si-a gasit adapost sub acoperisul imparatilor si regilor din afara granitelor Valahiei. Sangele lor poate nu mai este considerat sfant de catre valahi, insa este recunoscut astfel de catre straini.

Fa cunostinta cu vicontii ramasi in viata in cartile viitoare VVP. Cati dintre ei au supravietuit?

 

 

2 thoughts on “Povestea primilor Viconți”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s